expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Alfa Romeo značka: historie, modely, nabídka a porovnání


Alfa Romeo je prémiová italská značka s více než stoletou historií. Již od svého vzniku se rychle stala synonymem pro sportovní a výkonné automobily, které jsou známé svou estetikou a rychlostí. V tomto článku se podíváme na historii Alfa Romeo, její významné modely a všechny přednosti, které nabízí řidičům po celém světě.



Vznik značky Alfa Romeo, založení a stručná historie

Značka Alfa Romeo má své kořeny v roce 1910, kdy byla založena jako „Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“, což znamená právě zkratku Alfa. Původním zakladatelem byl Alexander Darracq, později se k němu připojilo několik italských investorů. Společnost sídlila na předměstí Milána, v oblasti známé jako Portello.

První automobil, ALFA 24 HP, navrhl slavný inženýr Giuseppe Merosi a už v tomto raném stádiu značka ukázala zaměření na výkonná a designově sportovní auta.

V roce 1915, kdy Itálie vstoupila do první světové války, koupil značku Nicola Romeo, který přidal své příjmení do názvu, čímž vznikl dnešní název Alfa Romeo. Pod jeho vedením se společnost soustředila na produkci pro vojenské účely.

Po válce se značka znovu vrátila k výrobě automobilů, přičemž Alfa Romeo se proslavila zejména díky svým úspěchům v automobilových závodech. Ve 20. a 30. letech 20. století značka získala řadu výher v závodech Grand Prix a právě tyto závodní úspěchy pomohly formovat filozofii značky se zaměřením na maximální výkon.

Po válce procházela značka různými fázemi, včetně znárodnění italskou vládou v roce 1933. Navzdory ekonomickým turbulencím a změnám vlastnictví se jí podařilo vše přežít a dnes je etalonem krásy s ikonickými modely Giulietta, Spider a GTV.

První modely: 1910 24 HP, později 156, 159, GTV i Spider

Historicky prvním autentickým modelem Alfa Romeo byl model 1910 24 HP. Název označuje rok uvedení na trh, 24 HP zase znamená výkonnost 24 koňských sil.

Mezi významné modely z minuty patří i Alfa Romeo 156 představeno v roce 1997. Šlo o klíčový vůz v historii značky, který znamenal významný posun v její designové a technologické orientaci. Tento středně velký sedan byl navržen slavným italským designérem Walterem de Silvem a ve výbavě měl i V6 motor.

Jeho nástupcem byl model Alfa Romeo 159 představen v roce 2005. Navržen byl ve spolupráci se slavným designérským studiem Giugiaro, přičemž typickým znakem byla výrazná přední maska, která dávala autu jeho dynamický charakter.

Alfa Romeo GTV, další ikonický sportovní vůz, byl poprvé představen v roce 1995 jako dvoudveřové kupé navržené renomovaným designérským domem Pininfarina. Auto mělo charakteristický vzhled s nízkým profilem a strmými liniemi. GTV byl vybaven řadou výkonných motorů, včetně populárních 2.0litrových Twin Spark.

Zapomenout nesmíme ani na Alfa Romeo Spider, kultovní roadster, který symbolizuje italskou stylovost a sportovní eleganci. Tento model byl poprvé představen v 60. letech 20. století a během desetiletí prošel několika generacemi.

Aktuální nabídka? MiTo, Giulietta, 4C, Giulia a Stelvio

Pokud jde o současné modely, nejmenším je MiTo. Je pojmenován ze spojení název měst Milán a Turín. Jedná se o městský hatchback s trendy sportovním designem, ale zároveň s kompaktními rozměry vhodnými pro městské prostředí. Model tak kombinuje praktickou velikost s dynamickým vzhledem a je populární hlavně u mladých.

Dalším hatchbackem v nabídce značky Alfa Romeo je Giulietta . Ta nabízí větší prostorovou kapacitu a pohodlí, čímž se stává ideálním vozidlem pro rodiny. S charakteristickou přední maskou a plynulými liniemi navazuje na designové dědictví značky.

Alfa Romeo 4C je skutečným projevem sportovního ducha této značky. Tento ultralehký, dvoumístný sportovní vůz je vybaven karbonovo-kevlarovou karoserií a nabízí výjimečný výkon. Oproti němu je model Giulia, prémiový sedan, který se velmi rychle stal vlajkovou lodí této značky a spojuje eleganci s prostorností.

S volitelným pohonem všech kol a zároveň silnými motorovými variantami, včetně Quadrifoglio s motorem V6, nemá ve své třídě konkurenci.

Současnou nabídku uzavírá Stelvio, první SUV od Alfa Romeo. To přináší vysoký výkon a všestrannost použití na klasických cestách i v náročnějším terénu. Jeho název je odvozen od známého horského průsmyku Stelvio v Itálii.

Shrnutí: výhody, nevýhody a přednosti značky Alfa Romeo

Co tedy dodat na závěr? Alfa Romeo je dlouhodobě považována za ikonu italského automobilového průmyslu. Značka je známá svým výrazným designem a vynikajícími jízdními vlastnostmi, spojuje inovace s vášní pro rychlost a výkon.

Jednou z největších výhod aut Alfa Romeo je nepochybně jejich design. Každý model je navržen s důrazem na styl, což je zřejmé na první pohled. Aerodynamické tvary, agresivní linie a charakteristická přední maska ​​jsou vizitkou, která odlišuje auta Alfa Romeo od vší konkurence a činí z nich opravdu nepřehlédnutelné kdekoli na cestě.

Zároveň je však třeba přiznat i to, že jako každá značka, i Alfa Romeo má své nevýhody. Mezi ně patří variabilita ve spolehlivosti, vyšší náklady na pořízení a náročnější údržba. Při prodeji vozu zase mohou některé modely být obtížněji prodatelné.

Naopak jednou z největších předností Alfa Romeo je zážitek z jízdy. Tato italská auta jsou navržena s prioritou právě pro užívání si cestování, čemuž odpovídá nejen jejich design, ale také výkonnost motorů. Díky tomu je každý vůz, od malého MiTo po SUV Stelvio , mnohem více, než jen běžným dopravním prostředkem k cestování.

Pokud se tedy ptáte, jestli si máte vybrat Alfa Romeo, i přes pár zmíněných mínusů je jednoznačná odpověď ano. Tu italskou vášeň stojí za to zažít!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku